Publicatiedatum:09-12-2008

Sinterklaas

Hugo Schorer

Het is best nog wel even wennen aan de marktwerking in de zorg. Van de vijf thuiszorgorganisaties die na Europese aanbesteding in Renswoude de huishoudelijke hulp gingen verzorgen, hebben er inmiddels drie afgehaakt, omdat zij failliet dreigen te gaan.

De andere twee hebben aangegeven ook te stoppen, tenzij de gemeente veel meer betaalt. Als er geen oplossing gevonden wordt, zal een aantal inwoners binnenkort geen huishoudelijke hulp meer krijgen.

Welke oplossing het ook wordt, de gemeente zal hogere tarieven moeten gaan betalen. Als thuiszorgorganisaties bij ons zouden aankloppen om financiŽle ondersteuning, zou de gemeenteraad vermoedelijk niet staan te trappelen om Sinterklaas te spelen.

Het Rijk heeft deze - hopelijk tijdelijke - chaos immers in gang gezet. Bovendien zouden wij op het matje geroepen kunnen worden voor verboden staatssteun.

Thuiszorgorganisaties zijn immers geen maatschappelijke instellingen meer, maar commerciŽle bedrijven.

Bij de kwestie van de IJsselmeerziekenhuizen ligt dat kennelijk anders. Na een door het rijk gestimuleerde mislukte fusie en een maatregel van de rijksinspectie dreigden deze ziekenhuizen om te vallen.

Het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad doneren nu miljoenen euro's. De bijdrage van het Rijk lijkt meer te maken te hebben met de goedheilig man die in het land was, dan met consequent beleid.

Verder kun je je afvragen of gemeenten ervoor moeten zorgen dat er een ziekenhuis voor hun inwoners in de buurt is.

Overigens schijnt het niet zo heel moeilijk te zijn om een publiek ziekenhuis met winst te runnen. Je stimuleert de medische staf om vooral voorrang te geven aan lucratieve ingrepen, zoals staar- en liesbreukoperaties, spatader- en cosmetische behandelingen, en wat minder aan dure, soms nog experimentele behandelingen van kankerpatiŽnten.

Je laat bedrijven en instellingen betalen voor voorrang voor hun medewerkers en je accepteert donaties van farmaceutische bedrijven.

Verder weersta je druk van het Rijk om te fuseren met andere ziekenhuizen. Dat vergt wel een omschakeling voor de medische staf die de zorg voor de patiŽnt hoog in het vaandel heeft staan, maar de bankensector heeft daarvoor vast nog een paar nuttige tips.

Het blijft nog wel een tijdje wennen aan de marktwerking in de zorg.

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2008 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA