Publicatiedatum: 27-05-2008

Citybike

Hugo Schorer

Het is meestal de moeite waard om te ervaren hoe zaken in het buitenland worden aangepakt. Onlangs was ik in Wenen. Vergeleken met de taxichaos in onze grote steden is het een verademing in een Weense taxi te rijden.

Het aanvangstarief is iets meer dan drie euro, zodat ritten in de stad zelden meer dan euro 10 kosten. De taxichauffeurs weten zonder navigatiesysteem perfect de weg. Ze moeten dan ook examen doen in taal en kennis van de stad voordat ze een vergunning krijgen.

De stad Wenen regelt het taxisysteem. In ons land heeft het Rijk inmiddels bewezen dat het niet in staat is goed werkend taxivervoer te organiseren. Het wordt tijd dat provincies of gemeenten weer een kans krijgen. Als het zover is, kan een bezoekje aan Wenen zeer verhelderend werken.

Voor de wat sportievere toerist in Wenen is het citybikesysteem een prima voorziening. Wenen heeft dit van Parijs overgenomen. Op ruim vijftig plaatsten in de stad staan 24 uur per dag fietsen klaar die je kunt huren.

Dat gaat vrij simpel met creditkaart, betaalpas of een speciale citybikekaart, die euro 2 per dag kost. Het eerste uur fietshuur is gratis, het tweede kost een euro.

Als je het een beetje slim aanpakt, kun je in feite gratis door de stad fietsen: - je huurt een fiets; - rijdt naar het museum dat je wilt bezoeken; - parkeert hem in een standplaats, waardoor de huur stopt; - bekijkt het museum; - en pakt daarna weer een fiets om daarmee gratis naar de volgende bezienswaardigheid te gaan.

Het is alleen niet altijd even makkelijk een standplaats te vinden, zeker als je - nog - niet goed de weg weet in Wenen. Een enkele keer heb je pech en zijn alle fietsen al weg als je bij de standplaats komt. Dan moet je dus even lopen naar de volgende standplaats, die meestal niet al te ver weg is. De fietsen zijn redelijk van kwaliteit en worden goed onderhouden.

Citybike werkt nu ongeveer drie jaar en is goed voor 340.000 fietsritten per jaar. Hiervoor had Wenen een systeem met gratis fietsen, maar die werden wel meegenomen maar niet altijd teruggebracht. Nu is de huurder zelf verantwoordelijk voor de fiets.

Met de Citybike naar de Staatsoper, een aanrader!

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2008 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA