Publicatiedatum: 13-05-2008

Verlease

Hugo Schorer

Regelmatig komen inwoners van Renswoude op mijn spreekuur. Je hoort wat er leeft en je kunt meestal iets voor ze doen.

Laatst kwam er iemand op bezoek die vertelde dat hij in financiŽle problemen was geraakt en daardoor zijn eigen huis moest verkopen. Of de gemeente hem kon helpen aan betaalbare huisvesting. Ik heb hem verteld dat wij als een van de weinige gemeenten nog gemeentelijke huurwoningen hebben. Ook heb ik hem de procedure uitgelegd om in aanmerking te komen voor zo'n huurwoning. Op mijn vraag naar de oorzaak van zijn financiŽle problemen vertelde hij mij het volgende.

Medio 2000 was hij in contact gekomen met een financiŽle instelling die hem had voorgesteld op zijn huis een tweede hypotheek van enkele tienduizenden euro's te nemen en het geleende bedrag te beleggen in een aandelenleaseconstructie. In de hem toen gegeven brochure wordt uitgegaan van 12,5% stijging per jaar van de AEX - stand toen circa 600 - en van buitengewoon aantrekkelijke rendementen, gebaseerd op gemiddelde koersstijgingen van 0 tot 20% per jaar. Over mogelijke koersdalingen wordt niet gesproken. Volgens de brochure werkt de financiŽle instelling samen met een innovatieve en creatieve beleggersbank.

Mijn bezoeker vertelde me dat hij geen enkele ervaring had met beleggen. De extra lasten van de tweede hypotheek kon hij maar net behappen. De financiŽle instelling drong er bij hem op aan om op korte termijn akkoord te gaan gelet op het nieuwe belastingstelsel dat eraan kwam. Het klonk allemaal prachtig. Dus zette hij zijn handtekening. Uiteindelijk is hij al zijn geld kwijtgeraakt en moest hij nog een fors bedrag aan rentekosten - rente 12% per jaar - bijbetalen.

De financiŽle instelling heeft nooit de moeite genomen uit te leggen waar het mis is gegaan. Er werd wel een incassobureau ingeschakeld om hem te dwingen de rentekosten te betalen.

Terugkijkend op de hele geschiedenis zegt hij, achteraf gezien, dom geweest te zijn dat hij hier met geleend geld is ingestapt. Aan de andere kant begrijpt hij niet dat in Nederland dergelijke producten op de markt mogen worden gebracht. Waarom is er wel een instantie die optreedt als bedrijven bedorven etenswaren verkopen, maar geen toezichthouder die ingrijpt als dit soort financiŽle producten aan de man gebracht worden?

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA