Publicatiedatum: 11-11-2008

Energie

Hugo Schorer

Het bankieren door de provincie Noord-Holland bij inmiddels omgevallen banken heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe rijk sommige provincies zijn. Noord-Holland heeft euro 600 mln op de bank staan, Utrecht euro 750 mln.

Dit geld is voornamelijk afkomstig van de verkoop van provinciale energiebedrijven enige jaren geleden. De provincies hebben ervoor gekozen om de opbrengst niet terug te geven aan inwoners en bedrijven die deze bedragen hebben opgebracht. Zij vonden het aantrekkelijker om het geld zelf te houden. Om er, zoals dat heet, mooie dingen voor de inwoners mee te doen.

Binnenkort kunnen provincies weer enkele miljarden op hun bankrekeningen bijschrijven. Twee grote energiebedrijven staan te koop. Essent en een minderheidsbelang in Nuon worden naar verwachting binnenkort aan buitenlandse bedrijven verkocht. Onder andere het Zweedse staatsenergiebedrijf Vattenfall schijnt geÔnteresseerd te zijn.

Onder de grootaandeelhouders van Essent en Nuon zijn zes provincies, waaronder Noord-Holland. Zij hebben tot (gedeeltelijke) verkoop besloten na het mislukken van de fusie tussen Essent en Nuon. Inmiddels worden de energiebedrijven gesplitst in een netwerkbedrijf, dat niet verkocht mag worden, en commerciŽle productie- en leveringsbedrijven, die geprivatiseerd mogen worden.

De aanstaande verkoop van Essent en Nuon levert vragen op. Wat gaan de provincies met de opbrengst doen: of op de bank zetten of teruggeven aan de afnemers, die altijd netjes hun energierekening betaald hebben, of in hun netwerkbedrijven stoppen teneinde de voorzieningszekerheid te optimaliseren? En als de provincies de opbrengst op de bank zetten, heeft dat dan gevolgen voor de jaarlijkse uitkering van het Rijk aan de provincies?

Regie van de kant van het kabinet op dit dossier is gewenst. Met zijn weinigzeggende reactie op het rapport van de commissie-Kist over dit onderwerp lijkt het kabinet achter de feiten aan te lopen. Waarom koopt de Staat de te koop staande energiebedrijven niet? Dan kan de fusie van Nuon en Essent alsnog gerealiseerd en de leveringszekerheid daadwerkelijk gewaarborgd worden.

Als regie van de kant van het kabinet blijft ontbreken, is het denkbaar dat een deel van onze energievoorziening in handen komt van buitenlandse (staats)energiebedrijven en dat provincies weer enkele miljarden kunnen bijschrijven.

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2008 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA