Publicatiedatum: 11-12-2007

Indekken

Hugo Schorer

Het zich indekken is in overheidsland een nationale sport geworden. Ook in Renswoude doen we mee. Dat kwam zo.

Een van onze brandweerauto's is inmiddels zestien jaar oud en binnenkort aan vervanging toe. De auto is dus niet van de nieuwste snufjes voorzien. Zo moet een van onze brandweerlieden even op het dak van de auto klimmen als bij een brand de ladder gebruikt moet worden. Dat gebeurt al jaren.

Nu heeft vermoedelijk een regeldriftige ambtenaar in Den Haag of Brussel bedacht dat een brandweerman die op het dak van een brandweerauto bezig is, er wel eens af zou kunnen vallen. Hij verzon een soort reling die langs de zijkant op het dak van de brandweerauto bevestigd wordt. Een valbeveiliging heet dat.

Bij een inspectie van onze brandweerauto's kwam dit ontbreken van een valbeveiliging aan het licht en deze moest op korte termijn worden aangebracht. Voor een auto die binnenkort aan vervanging toe was vond onze brandweer het onzin. De mannen hadden zo'n reling nooit gemist en hadden nog nooit gehoord van een dergelijk ongeluk met een brandweerauto. Bovendien kostte de valbeveiliging ongeveer 4000 euro. Er moest namelijk een inklapbare reling worden aangeschaft, anders kon de auto de brandweergarage niet meer in.

Toen begon het grote indekken. De arbeidsinspectie stond erop dat de valbeveiliging ook voor die korte tijd zou worden aangebracht en zegde ons een boete aan. Als de inspectie dat niet zou doen en er zou net in die tijd iets gebeuren, dan is de inspectie in last.

Onze brandweercommandant begon zich ook wat ongemakkelijk te voelen. De inspectie zou het gebruik van de auto kunnen verbieden. Dus zei hij tegen het college van burgemeetser en wethouders: doe het dan toch maar. Onze adviseurs schilderden een breed palet van aansprakelijkheidsstellingen, niet uitbetalende verzekeringen, onderzoeken door inspecties, strafrechtelijke onderzoeken, dat ons te wachten zou staan als er toch iets zou gebeuren.

We hebben nog even gedacht aan het aanbrengen van een bordje op de auto met de tekst: Verboden het dak te betreden, zoals een andere brandweer schijnt te hebben gedaan.

Uiteindelijk hebben wij ons gevoegd in het koor van de indekkers en wordt de valbeveiliging op kosten van de inwoners aangebracht.

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA