Publicatiedatum: 8-01-2008

Oud en Nieuw

Hugo Schorer

Zomaar een greep uit de gebeurtenissen rond oud en nieuw in mijn omgeving. Ruiten van de woning van een collega-burgemeester worden ingegooid. In de tuin van een wethouder uit een buurgemeente wordt brand gesticht. In een andere gemeente zijn vrijwel alle bushokjes vernield. Ramen van een sporthal worden vernield en vuurwerk wordt naar binnen gegooid. De beheerder belt de politie, maar deze komt niet omdat de sfeer te grimmig is.

In een naburig dorp worden agenten bedreigd door een menigte van circa tweehonderd jongeren. Ze worden ontzet door de Mobiele Eenheid. Bij een bibliotheek wordt een molotovcocktail naar binnen gegooid. Tientallen boeken gaan verloren. En dan heb ik het nog niet over de vernielingen, afgebrande scholen, uitgebrande auto's en gewonde hulpverleners in de rest van het land.

Het zal niet eenvoudig zijn om af te geraken van het idee dat rond oud en nieuw alles mag. Dat idee is in de loop der jaren gegroeid. Politie en bestuur spraken steevast van 'een rustige jaarwisseling op enkele incidenten na'. Ondertussen werd zwaarder vuurwerk toegelaten en werd de toename van de vernielingen genegeerd.

In het recente rapport 'Hoezo rustig?' trok de Politieacademie aan de bel en signaleerde een serieus en structureel probleem. Jammer genoeg legde het rapport de nadruk op onrust in sommige volkswijken van steden en in dorpen van de 'biblebelt'. Hierdoor ontstond ten onrechte de indruk dat er geen sprake is van een landelijk probleem.

Het kan ook anders. In Portugal is vuurwerk verboden, maar organiseert iedere gemeente een prachtige vuurwerkshow. De inwoners genieten van de show en wensen elkaar vervolgens gelukkig Nieuwjaar.

Positief is dat er ook in ons land gemeenten zijn waar het dit jaar beter is gegaan. Vaak is dat het resultaat van vuurwerkshows of vreugdevuren die in overleg tussen inwoners en gemeenten georganiseerd worden. Daar ligt een taak voor het lokaal bestuur. Daarnaast zal de politie zich moeten beraden hoe ze de pakkans van relschoppers en brandstichters kan vergroten.

Het aantal aanhoudingen staat nu in geen verhouding tot het aantal en de ernst van de incidenten. Maar een oplossing komt pas echt in zicht als in het gezin en op school beseft wordt dat dit niet kan en als dat ook aan jongeren en scholieren duidelijk gemaakt wordt.

Jhr. mr. K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2008 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA