Publicatiedatum: 2-10-2007

Alcohol

Hugo Schorer

'Ik had te veel drank op en weet helemaal niet meer wat ik heb gedaan', zei een FC Utrecht-supporter tegen de politierechter toen hij de videobeelden zag waarop te zien was hoe hij een steward het ziekenhuis in sloeg.

Heel goed dat er in de troonrede aandacht was voor agressie door alcoholmisbruik en dat de regering maatregelen gaat nemen om het overmatig drinken onder jongeren tegen te gaan. Niet minder dan drie ministeries gaan actie ondernemen.

De enige concrete maatregel die nu aangekondigd wordt is dat gemeenten voortaan mogen bepalen of je 16 of 18 jaar moet zijn om in de winkel bier te mogen kopen.

Dat vergt afstemming. Als wij in Renswoude de leeftijd bepalen op 18 jaar en in buurgemeente Veenendaal blijft het 16, dan zal de jeugd het kratje 5 km verderop in Veenendaal halen. Laat Den Haag nog eens bekijken of een landelijke leeftijdgrens niet beter is.

Ook is het idee om gemeenten te belasten met de controle van deze leeftijdgrens. Nu is dat een taak van de Voedsel- en Warenautoriteit, die daar echter nauwelijks aan toekomt. Een goed plan. Sommige gemeenten maakten toch al afspraken met de plaatselijke supermarkten over drankverkoop aan de jeugd.

Verder is Den Haag nog weinig concreet. Daarom een paar suggesties.

Pak niet alleen de supermarkt aan die bier verkoopt aan een jongen van veertien, maar ook de jongen zelf. Die gaat nu vrijuit.

Maak drankmisbruik een strafverzwarende omstandigheid. Mishandeling onder invloed van alcohol kan dan zwaarder gestraft worden dan mishandeling zonder drank. Dan kan de politie verdachten een blaastest afnemen en het drankgebruik registreren. Nu heeft de politie wel een vermoeden dat veertig procent van het politieoptreden in het weekeinde drankgerelateerd is, maar harde cijfers ontbreken.

Het beste is het voorkomen van overmatig drinken door jongeren. Dat vergt een mentaliteitsomslag in onze hele samenleving. Die doet daar nu te makkelijk over. Zo makkelijk dat middelbare scholen geen wiskundeles meer op maandagochtend geven omdat de meeste leerlingen dan te weinig concentratie opbrengen na een weekeinde vol drank.

Een consequent langetermijnbeleid is nodig. Dat is niet eenvoudig voor Den Haag, dat doorgaans uit is op succes op korte termijn.

Jhr mr K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude.

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA