Publicatiedatum: 30-11-2006

Een rustdag voor de verkiezingen

HUGO SCHORER

Het was een boeiende verkiezingscampagne. Een aantal zaken viel me op.

Eerst Renswoude. Veel mensen hebben mij gevraagd waarom Renswoude dit keer weer geen eerste was met de uitslag. Het antwoord op deze belangwekkende vraag is heel simpel. Renswoude had al begin jaren tachtig stemmachines. De rest van Nederland stemde toen nog met potlood. We waren dus vrijwel altijd de eerste met de uitslag. Na een tijdje begon dat op te vallen en gingen de media er ook aandacht aan besteden. Geleidelijk aan kregen steeds meer gemeenten stemcomputers, de laatste jaren ook gemeenten met slechts één stembureau, zoals Schiermonnikoog en Rozendaal. Normaliter zijn die dus altijd eerder met de uitslag dan Renswoude, dat twee stembureaus heeft.

Verder klaagde dit keer een opvallend groot aantal kiezers in Renswoude dat ze geen oproepkaart hadden ontvangen. Daarnaast had TNT Post in een deel van ons dorp verkeerde kandidatenlijsten bezorgd. Dus werden er veel duplicaat-oproepkaarten uitgeschreven en heeft TNT Post alsnog de juiste kandidatenlijsten rondgebracht. Vrucht van de privatisering?

Ten slotte kwam onze politie nergens meer aan toe omdat van hogerhand opdracht was gegeven om de stemcomputers dag en nacht in het oog te houden. Een in mijn ogen wat overtrokken maatregel. Na alle discussies over mogelijke fraude met stemcomputers had de fabrikant immers al een beveiligde chip en verzegelingen in de stemcomputers aangebracht, die weer werden gecontroleerd door de voorzitters van de stembureaus.

Over de uitslag: ook in Renswoude meer stemmen voor Rita Verdonk dan voor Mark Rutte en voorkeurstemmen voor Annie Schreijer, de landbouwspecialist van het CDA, maar zij was dan ook bij ons op bezoek geweest.

De laatste weken kon je geen radio of televisie aanzetten of je hoorde en zag lijsttrekkers en andere kandidaat-kamerleden met elkaar in debat. Van een echt debat was echter zelden sprake. Je kreeg af en toe de indruk dat het er vooral om ging wie het snelste de meeste oneliners kon uitspreken. Inhoudelijk interessante debatten over bepaalde thema's waren er nauwelijks.

BNR Nieuwsradio was een goede uitzondering. Daar werden onderwerpen zoals de hypotheekrenteaftrek, een uur lang met specialisten van de politieke partijen doorgenomen. Dan werd duidelijk hoe de verschillende partijen over zo'n onderwerp dachten.

Bij bepaalde debatten konden kijkers al vijf minuten na het begin van het debat via internet de winnaar aanwijzen. Winnaars werden soms wel en soms niet bekend gemaakt. Ook persoonlijke aanvallen op kandidaten van andere partijen werden in de campagne niet geschuwd. Het kan niet anders of de in ons land onvermijdelijke coalitievorming wordt daardoor bemoeilijkt.

En dan de dagelijkse peilingen. 'We worden er gillend gek van', zei een van de lijsttrekkers treffend. Zelfs op de dag van de verkiezingen gingen de teams dit keer nog door met campagne voeren. Het was een 24-uursmediacampagne naar Amerikaans voorbeeld en passend in onze huidige mediacratie. Wat gelukkig nog niet uit Amerika is overgenomen zijn de 'attack ads', reclamespotjes op radio en tv met persoonlijke aanvallen op de tegenstanders. Maar deze week werd al wel gesproken over informateurs met therapeutische gaven om de persoonlijke verhoudingen in de polder weer in goede banen te leiden.

Terugkijkend pleit ik voor een dag van bezinning in al dat campagnegeweld. De campagne eindigt dan twee dagen voor de verkiezingen. Dus op de dag voor de verkiezingen geen debatten, geen peilingen, geen verkiezingsconference, geen campagne. Dan kan iedereen die dat wil even rustig nadenken over wat hij of zij in de campagne allemaal gehoord, gezien en gelezen heeft. Vervolgens kan de kiezer dan de dag er na in alle rust zijn stem uitbrengen.

Jhr mr K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude. E-mail: burgemeester@renswoude.nl

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA