Publicatiedatum: 28-12-2006

Rond een verzetsmonument

HUGO SCHORER

Soms kan een negatieve gebeurtenis ook iets positiefs teweegbrengen.

In Renswoude heeft de lieve jeugd de gewoonte om in de nacht voor Koninginnedag een bijzonder soort van luilak te vieren. Traditiegetrouw wordt er dan op brommers met open knalpot door het dorp gescheurd. Het hermetisch sluiten van alle ramen en deuren en het slapen met oordopjes houdt het ergste lawaai tegen.

In overleg met onze politie duurt het festijn de laatste jaren niet meer de hele nacht, maar 'slechts' van zes tot acht uur 's ochtends. Het contrast met de schoolkinderen die nog geen twee uur later bij de aubade 'In naam van Oranje...' zingen blijft groot. Die hele nacht is het onrustig en er wordt veel gedronken.

Afgelopen Koninginnenacht vonden vandalen het nodig om autobanden bij ons verzetsmonument 1940-1945 te leggen en deze vervolgens in brand te steken. Het monument staat op een rotonde midden in het dorp en vlak bij de brandweerkazerne, dus de brandweer was er snel, maar toch was het gevolg van die daad van vandalisme onherstelbare beschadiging van het monument, waaronder ook de gedenkstenen met namen van inwoners van Renswoude die in het verzet hebben gezeten en de oorlog niet overleefd hebben.

Uiteraard grote verontwaardiging in het dorp en woede bij de nabestaanden. Veel emotionele reacties. Ondanks intensief onderzoek is de politie er tot nu toe niet in geslaagd de daders te pakken te krijgen. Veel geruchten, maar geen harde feiten. De mensen die er meer van weten zeggen niets en ook anderen zwijgen, vermoedelijk om de daders niet te verraden of uit angst voor represailles.

In overleg met de nabestaanden is afgelopen 4 mei, vier dagen na de brand, de dodenherdenking bij het vernielde monument wel doorgegaan.

Na verloop van tijd gebeurde het volgende. De firma die in 1949 de gedenkstenen had verzorgd, bood aan om gratis nieuwe gedenkstenen te leveren en ook de aannemer die het monument gaat herstellen, maakte een gebaar. Onze Oranjevereniging ging een inzamelingsactie onder de bevolking organiseren als blijk van solidariteit met de nabestaanden. Het geld is niet alleen bedoeld voor het herstel van het monument, maar ook voor een fonds om de oorlogsmonumenten in Renswoude te onderhouden.

Ten slotte ontstond het idee om een boekje te maken voor de basisscholen. In dat boekje wordt uitgelegd waarom het monument er is, hoe het er gekomen is, wie de personen waren die op de gedenkstenen vermeld staan en wat er met hen gebeurd is. Doel is om de jeugd te laten zien dat het monument iets bijzonders is waarvoor je best respect mag hebben.

Zo groeit het monument van een paar stenen met namen tot iets tastbaars met een verleden en met een diepere betekenis, het symbool van de door onze voorouders verworven vrijheid. Uiteindelijk hebben we besloten om het boekje huis aan huis te verspreiden.

Zo kunnen uit een daad van vandalisme, die veel negatieve gevoelens heeft opgeroepen, toch ook weer goede zaken voortvloeien. Dat neemt het verdriet en de woede van de nabestaanden over de vernieling niet weg, maar het verzacht de pijn wel.

Jhr mr K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude. E-mail: burgemeester@renswoude.nl

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA