Publicatiedatum: 15-6-2006

Tijd om de taxi te evalueren

HUGO SCHORER

Onlangs was ik in Londen en verbaasde mij over de uitstekende kwaliteit van de Londense taxi's. Welk adres je ook opgaf in die miljoenenstad, de chauffeur wist vrijwel meteen waar je moest zijn en bracht je er zonder mankeren voor een redelijke prijs naar toe. Nadere informatie leerde mij dat Londense taxichauffeurs een vierjarige opleiding krijgen en tot voor kort geen gps-systeem mochten gebruiken.

Wat een contrast met onze eigen grote steden. Wellicht heb ik het slecht getroffen. Aan het eind van de middag met de trein aangekomen op het Centraal Station in Amsterdam meldde een meneer mij dat er vandaag helaas erg weinig taxi's waren. Toen ik vertelde dat ik naar Amsterdam Hilton moest, begon hij bedenkelijk te kijken en maakte hij gebaren naar de aanwezige taxichauffeurs. Uiteindelijk kon hij wat voor me 'regelen' zodat ik samen met een Russisch stel in een taxi belandde. Eerst moesten wij met de chauffeur onderhandelen over de prijs. Als beide partijen 25 euro betaalden was de chauffeur bereid ons naar onze bestemmingen te vervoeren. De meter deed die avond geen dienst. Tijdens de rit legde de chauffeur mij uit dat er zo weinig taxi's waren vanwege het Suikerfeest. Nadat het stel was afgeleverd, kwamen we ongeveer 25 minuten later bij het Amsterdam Hilton. Volgende keer neem ik de tram.

In Den Haag: aan de late kant voor een vergadering aangekomen op het Centraal Station waren er taxi's genoeg. Ik stapte in de voorste en meldde dat ik naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten moest aan de Nassaulaan. De chauffeur vroeg of ik het adres nog een keer duidelijk kon zeggen en begon het vervolgens in te tikken in zijn gps-systeem. Na enige tijd konden we op weg. Hij volgde braaf de aanwijzingen van de gps. Even raakte hij in de war doordat de Kneuterdijk was opgebroken, maar uiteindelijk bereikten we na 15 minuten de VNG. De rit kostte 12 euro. Volgende keer ga ik lopen. Dat kost twintig minuten.

Hoe anders mijn taxi-ervaringen in Lissabon. We wilden van het centrum naar het vliegveld. We liepen naar de dichtstbijzijnde taxistandplaats. In de klaarstaande taxi stond duidelijk aangegeven hoe het tarief is opgebouwd. De chauffeur bracht ons voor 12 euro naar het vliegveld, een rit van zeker een halfuur. In Rome ging het op ongeveer dezelfde manier.

Ten slotte dicht bij huis: de taxi van station Veenendaal-De Klomp naar Renswoude. Terzijde: er is natuurlijk ook een bus naar Renswoude, maar die is net twee minuten weg als de trein aankomt. Vanuit de trein gebeld, de taxi stond klaar, een rit van vier kilometer in tien minuten. Ritprijs 12 euro. Drie jaar geleden hadden we in Veenendaal-De Klomp nog de treintaxi. Die stond klaar als de trein aankwam. Als je medepassagier eerst werd weggebracht, duurde de rit soms iets langer, maar het was wel bijna de helft goedkoper. De treintaxi is daar echter opgeheven.

In ons land is de taximarkt ongeveer zes jaar geleden geliberaliseerd. Een kloek besluit van minister Tineke Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. De bedoeling was dat het beter en goedkoper zou worden. Voorafgaand aan de liberalisering hadden de taxi's een provinciale vergunning, waarin de tarieven werden bepaald. Nu bepaalt de markt het tarief. In theorie kan ik dus bij Den Haag Centraal de vierde taxi uit de rij uitzoeken en gaan onderhandelen over de ritprijs. In theorie, want de vierde taxi staat zo ingebouwd tussen zijn collega's dat je alleen de voorste kunt nemen. In theorie, want alleen een ervaren taxigebruiker weet dat hij over de ritprijs kan onderhandelen. Voor de meeste taxigebruikers geeft de meter en niet de markt aan hoeveel je aan het eind van de rit moet betalen. Het Rijk heeft ingegrepen in de taxiwereld. Het is in ieder geval in Amsterdam en Den Haag niet beter en niet goedkoper geworden. Laat minister Peijs eens in Londen gaan kijken hoe het kan.

Jhr mr K.F.H. Schorer is burgemeester van Renswoude. E-mail: burgemeester@renswoude.nl

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad


TERUG NAAR: Artikelkeus OF INTRODUCTIEPAGINA